VIGTIG VIDEN – LITHIUM-ION-BATTERIER

Vigtig viden om Lithium-ion batterier

Lithium-ion-batterier er hjertet af dit elløbehjul eller din elcykel. Det sørger både for at din elmotor kører med optimal strømstyrke, men også at strømstyrken holdes så lang tid som muligt, for at levere så mange km rækkevidde til dig som muligt.

Fra første kontakt du har med dit køretøj, har du indflydelse på hvor lang tid dit batteri holder. Det er det element i dit køretøj som er aller mest sårbart overfor hvordan du behandler det. Batteriet er typisk også den dyreste komponent på dit køretøj, derfor er det utroligt vigtigt du håndterer det så godt som muligt.

Med korrekt vedligeholdelse kan du maksimere batteriets levetid og ydeevne. Her får du en guide til, hvordan du passer bedst muligt på dit batteri.

Inden vi løber igennem de forskellige tips, så påpeger vi her øverst i guiden, de 3 vigtigste huskeregler:

3 vigtigste huskeregler:

1. Aflad aldrig dit lithium-ion-batteri til 0%: Det kan forårsage permanente skader på batteriet og forkorte levetiden markant. Tænd heller ikke dit køretøj igen for at køre videre, hvis det er slukket grundet mangel på batteri.

2. Langtidsopbevaring: Hvis du ikke skal bruge dit elløbehjul eller din elcykel i længere tid, så opbevar batteriet med ca. 50-75% opladning. Oplad det mindst 1 gang hver 3. måned for at undgå fuld afladning.

3. Korrekt opladning: Selvom opladere normalt stopper automatisk, så kan defekte opladere overoplade batteriet og værste fald bryde i brand. Lad derfor aldrig batterier oplade uden længere opsyn. Det er samtidigt meget vigtigt at den originale oplader benyttes, for at sikre batteriet oplades ift. de rigtige specifikationer.

Dette er de absolut vigtigste huskeregler, da de kan have direkte konsekvens for din pengepung og ikke mindst din sikkerhed.

For at give et mere fyldestgørende overblik over hvad du skal være meget opmærksom på ved dit lithium-ion-batteri, får du her en gennemgang af de forskellige områder.

Sådan forlænger du levetiden på dit lithium-ion-batteri

1. Lithium-ion-batterier er stærke, men følsomme:
– Dit lithium-ion-batteri fungerer bedst under bestemte forhold. Det er følsomt over for temperaturer, opladningsvaner og opbevaring. Et gennemsnitligt lithium-ion-batteri har en levetid på 500-1000 fulde opladningscyklusser, men med den rette pleje kan du forlænge dette tal betydeligt.

2. Rigtige opladningsrutiner
Første opladning: Når du modtager dit lithium-ion batteri fra producenten er det mellem 50-75% opladt som er mest optimalt for langtidsopbevaring. Før du tager dit elkøretøj i brug, anbefales det altid at oplade batteriet fuldt til 100%, for at kalibrere batteriets styringssystem korrekt samt for at sikre du ikke får fuldt afladet dit batteri.

Undgå fuld afladning: Aflad aldrig dit lithium-ion-batteri til 0%: Det kan forårsage permanente skader på batteriet og forkorte levetiden markant. Tænd heller ikke dit køretøj igen for at køre videre, hvis det er slukket grundet mangel på strøm. Forsøg at holde batteriet mellem 20% og 80% for at forlænge levetiden.

Forsøg at undgå konstant fuld opladning: Selvom det er fristende at oplade til 100% hver gang, kan det slide på batteriet. Hvis muligt så oplad det til 80-90% for daglig brug, og gem 100% opladninger til længere ture. Dog kan dette være vanskeligt at holde i praksis, da man oftest gerne vil sikre man har fuld kapacitet fra uanset. Men forsøg at finde en balance.

Brug den originale oplader: Opladeren, der følger med dit elløbehjul eller din elcykel, er designet til at levere den rigtige strømstyrke og spænding.

Hyppige korte opladninger: En af fordelene ved lithium-ion-batterier er, at de kan tåle sjatopladning uden problemer. Det betyder, at du trygt kan oplade batteriet i korte perioder uden det lades fuldt op, uden at bekymre dig om at forkorte dets levetid.

3. Temperaturens indflydelse

– Undgå ekstreme temperaturer: Lithium-ion-batterier præsterer bedst mellem 10°C og 30°C.

– For varmt: Overophedning (udendørs temperaturer over 40-45°C) kan permanent beskadige batteriets celler.

– For koldt: Ved temperaturer under 0°C reduceres batteriets ydeevne markant, det er dog kun momentant og kapaciteten kommer igen når temperaturen øges igen.

– Opladnings temperatur: Oplad ikke batteriet, hvis det er meget koldt eller meget varmt. Lad det først nå stuetemperatur.

4. Korrekt opbevaring – Hvis du ikke skal bruge dit elløbehjul eller din elcykel i længere tid:
–  Opbevar batteriet med ca. 50-75% opladning.

–  Oplad batteriet mindst 1 gang hver tredje måned for at undgå dybafladning.

– Opbevar et køligt og tørt sted eller rumtemperatur (ca. 15 – 20 °C ).

– Undgå at lade batteriet stå afladt i længere tid, da det kan føre til dybafladning.

5. Fejlhåndtering der skal undgås
– Undgå overopladning: Selvom de fleste moderne opladere stopper automatisk, kan gamle eller defekte opladere overoplade batteriet.

– Undgå brug af uoriginale opladere: Uoriginale opladere kan levere forkert spænding eller strømstyrke og skade batteriet.

6. Andre tips til batterivedligeholdelse og brug
Undgå vand og fugt: Selv om dit batteri har vandsikret i større eller mindre grad, så undgå så vidt muligt at udsætte batteriet og dets forbindelser for vand

Hold batteriet rent: Fjern snavs og fugt omkring batterikontakterne.

Vibrationer og tilslutning: Sørg for at batteriet er korrekt monteret, så batteriet ikke tager skade under kørsel.

7. Tegn på et slidt batteri
Reduceret rækkevidde: Hvis din elcykel eller dit elløbehjul ikke længere kører så langt som før. Under normale temperaturer og ved normal kørsel, hvis du oplever 50% af tidligere rækkevidde.

– Ujævn strømlevering: Pludselige fald i hastighed eller motorstop.

Langsom opladning: Batteriet tager længere tid end normalt at oplade.

8. Hvornår skal batteriet udskiftes?
– Selv med god vedligeholdelse vil et lithiumbatteri miste kapacitet. Det sker ved at elektroytterne nedbrydes og de kemiske processer i cellerne bliver mindre effektive over tid. Når batteriet kun kan oplades til omkring 40-50 % af den oprindelige kapacitet eller er over 5 år gammelt, bør du overveje om det er tid til en udskiftning af batteriet

9. Hvornår er et lithium-ion-batteri decideret farligt?
– Altid opmærksomhed: Du skal altid være opmærksom på dine lithium-ion-batterier. Specielt under opladning og hvis omgivelserne har meget høje temperaturer (over 40-45 °C)

– Gamle batterier: Med tiden kan der ske nedbrydning og ændring af materialerne og dermed omstændighederne inden i  batteriet. Det øger risikoen for overophedning og kortslutning. Efter ca. 5 år bør du overveje at skifte dit Lithium-ion-batteri.

– Ændringer på og i batteriet: Hvis du oplever batteriet hæver, får misfarvning eller får lækage, lugter af kemikaler eller har mekaniske skader der er trængt ind i batteriet, så skal batteriet bortskaffes med det samme.

Nedenfor er vist et overblik over generel kapacitetstab over tid i proportion til antal opladninger.

Ved at følge disse råd, kan du få mest muligt ud af dit lithium-ion-batteri og sikre, at dit elløbehjul eller din elcykel yder optimalt i mange år fremover, uden at du skal ud og lave en dyr investering i et nyt batteri.

Skulle du sidde med andre spørgsmål omkring batterier, elkøretøjer eller lignende, så er du altid velkommen til at kontakte os på telefon eller på vores mail info@play-hard.dk.

Så er det bare at sige god køretur 🙂

Se også

GUIDE: EL-LØBEHJUL

GUIDE: EL-LØBEHJUL

GUIDE: EL-LØBEHJUL Når du går i gang med at finde dit næste el-løbehjul, så er der en række ting...

GUIDE: EL-CYKLER

GUIDE: EL-CYKLER

GUIDE: EL-CYKLER Det er ikke det nemmeste at få overblikket over hvad man skal være opmærksom på,...