GUIDE: EL-LØBEHJUL
Når du går i gang med at finde dit næste el-løbehjul, så er der en række ting du skal være opmærksom på. Blandt andet hvad der er vigtigt når man udvælger sit el-løbehjul, men også hvad reglerne og lovgivningen er på området. Desværre har politikerne i Danmark lavet lovgivningen endnu mere stram end i resten af EU. Det betyder producenterne bliver nødt til at lave en speciel version til de nordiske lande, da Sverige og Norge også har lavet reglerne strengere end resten af EU, og da markederne er meget små i de nordiske lande sammenlignet med resten af EU, så prioriteres vi i mange tilfælde ikke. Det betyder at der er et begrænset udvalg til os danskere, når man leder efter et el-løbehjul.
Det synes vi naturligvis er ærgerligt og ønsker at gøre op med. Derfor har vi her hos Play Hard Teamet valgt at give dig mulighed for at vælge mellem mange forskellige slags el-løbehjul, men samtidig oplyse dig grundigt om hvad du skal være opmærksom på ,når du erhverver dig dit næste elektriske løbehjul.
Vi har i vores webshop delt el-løbehjulene op i offentlig vej og privat/lukket vej, så du nemt får et overblik over hvilke el-løbehjul der er lovlige på offentlig vej og hvilke der er lovlige på lukket vej.
I denne guide giver vi dig et hurtigt overblik over hvad du skal være opmærksom på, når du kigger efter dit næste el-løbehjul. Vi har delt guiden op i 2 områder:
Lovgivning for el-løbehjul i Danmark
Helt overordnet så skal dit el-løbehjul være CE-godkendt for at blive solgt og benyttet lovligt i EU og Danmark. Alle vores el-løbehjul her hos Play Hard er CE-godkendte. Det gør at du kan køre på private områder og dermed det man kalder lukket vej.
Der er ikke nogen grænse for hvor hurtigt eller hvor kraftigt dit el-løbehjul må være til privat/lukket vej.
Når det kommer til at køre lovligt på offentlig vej i Danmark, så skal du være opmærksom på lovgivning.
Lovkrav til el-løbehjul på offentlig vej:
- Hastighedsgrænsen er 20 km/t. El-løbehjul må heller ikke kunne køre hurtigere end 20 km/t. Dvs. hvis du selv kan begrænse dit el-løbehjul til 20 km/t, i fx displayet, men det kan køre hurtigere, så er el-løbehjulet ikke lovligt til offentlig vej.
- Dit el-løbehjul skal have en hvid eller gul forlygte samt en rød baglygte. El-løbehjulet skal kunne ses minimum 300 meter væk og have lys på døgnet rundt
- El-løbehjul i Danmark må ikke veje over 25 kg, og må ikke være mere end 2 meter lange og 70 cm brede
- El-løbehjul må ikke have et sæde
- Du må ikke modificere el-løbehjulet, da det kan ændre specifikationerne og dermed kan CE-godkendelsen træde ud af kraft.
Kilde: Færdselsloven BEK nr 40 af 14/01/2019
Lovkrav til dig ved kørsel på el-løbehjul på offentlig vej:
Ud over at el-løbehjulet skal leve op til en række krav, for at måtte køre på offentlig vej, så er der også nogle regler til dig:
- Du skal være fyldt 15 år.
- Hvis du er under 15 år, skal du følges med en voksen på mindst 18 år.
- Du skal køre med cykelhjelm. Det koster en bøde på 1.500 kr. at køre uden cykelhjelm.
- Du skal følge cykelreglerne. Dvs. du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og -skiltning.
- Du må ikke køre på fortovet, på gangstier eller i fodgængerfelter.
- Du skal give tegn ved sving og stop.
- Der må kun være én person på løbehjulet.
- Du skal køre med lys på både foran og bagpå hele døgnet. Forlygten skal lyse hvidt eller gult og baglygten skal lyse rødt. Lyset skal være tydeligt synligt på mindst 300 meters afstand.
- Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.
Kilde: Færdselsloven BEK nr 40 af 14/01/2019
Lovkrav til Børn
Det er ulovligt for børn under 15 år at køre alene på el-løbehjul på færdselslovens område (dvs. også på stisystemer, villaveje, parkeringspladser mv.) De skal være sammen med en voksen på mindst 18 år.
Børn under 15 år må kun køre alene på el-løbehjul indenfor skiltede lege- og opholdsområder eller på privat grund.
Børn kan ikke modtage bøder, men ved overtrædelse bliver barnet hjembragt til sine forældre eller værge af politiet.
Gode råd
Det er forskelligt fra forsikringsselskab til forsikringsselskab om kørsel på el-løbehjul er dækket via ansvarsforsikringen, eller om man skal tegne en særskilt tillægsforsikring for at være dækket. Tjek også med dit forsikringsselskab om/hvordan du er dækket i tilfælde af, at du bliver impliceret i en ulykke, hvor du forvolder skade på andre.
Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du:
- Grundigt tjekker, at det el-løbehjul, du vil køre på, opfylder reglerne for at være lovligt i trafikken hvis du kører på offentlig vej
- Altid kører med cykelhjelm
- Øver dig, før du kører ud i trafikken. Du skal kunne køre stabilt, bremse hurtigt og sikkert, orientere dig og give tegn uden at miste balancen. Også hvis der sker noget uventet eller der er et hul i vejen
- Tager hensyn til andre trafikanter og er opmærksom på, at de kan have meget svært ved at bedømme din fart, fordi du på afstand kan ligne en fodgænger. Du kan også være svær at høre, hvis du kommer bagfra, så vær meget påpasselig, når du overhaler andre
- Ikke lader børn under 15 år køre på elektrisk løbehjul, heller ikke på lege- og opholdsområder eller privat grund. Børn kan have meget svært ved at kontrollere hastigheden og holde balancen mv. med så høj hastighed, så risikoen for, at de kommer til skade er høj
- Parkerer lejede el-løbehjul lovligt og hensynsfuldt, så de ikke er til gene og andre ikke falder over dem.
Konsekvensen ved at køre på ulovlig el-løbehjul på offentlig vej
Du skal være opmærksom på at hvis du kører på et el-løbehjul på offentlig vej og det ikke overholder lovgivningen, så kan det betyde du får en bøde. Bøderne ligger typisk mellem 400 kr – 1.000 kr og ved spirituskørsel op til 4000 kr. Hvis du bliver stoppet anden gang kan politiet konfiskere dit el-løbehjul.
Derudover kan du være uheldig at din forsikring ikke dækker ved skader, hvis du kører ulovligt på el-løbehjul.
Play Hards sortiment af el-løbehjul
Efter du har opdateret dig på lovgivningen og reglerne omkring el-løbehjul ovenfor, kan du måske undre dig over hvorfor vi hos Play Hard, har mange el-løbehjul der er kraftigere, hurtigere og voldsommere end lovgivningen foreskriver til offentlig vej.
Årsagen er, at vi for det første holder meget af fart og spænding, hvilket vi med disse el-løbehjul kan udøve på private områder og lukket vej. For det andet er sortimentet af el-løbehjul i Danmark meget småt og begrænset. Det ønsker vi at gøre noget ved.
Er du stadig i tvivl og har spørgsmål omkring el-løbehjul, så er du altid velkommen til at skrive til os på info@play-hard.dk.
Hvilket Elektrisk Løbehjul skal jeg vælge?
Det meget intelligente svar er naturligvis; det kommer an på hvad du skal bruge dit elektriske løbehjul til. Er el-løbehjulet til transport til fx arbejde eller skole, og dermed på offentlig vej, så skal du sikre at el-løbehjulet overholder lovgivningen i Danmark.
Ud over at det, skal du gøre dig nogle overvejelser på følgende områder:
Rækkevidden/Batteriet
Batteriets kapacitet er utroligt vigtigt når det kommer elektriske løbehjul. Vær ekstra opmærksom på at den rækkevidde som producenterne opgiver er testet under optimale omstændigheder. Det vil sige testen bliver foretaget med en vægt på 60 kg, med lav hastighed, ingen stigninger eller vind og temperatur over 20 grader. Vi anbefaler at du trækker 30% fra producenternes opgjorte rækkevidde, så du ikke bliver overrasket over at du kører en del kortere end hvad producenterne angiver. Kører du for eksempel på dit el-løbehjul i frostgrader, kan du forvente allerede her at 30% af et batteris kapacitet momentant reduceres.
Vi anbefaler at du køber et el-løbehjul der har større kapacitet end du umiddelbart har behov for, da det hurtigt kan blive en gene hvis du ikke har rækkevidde nok i én opladning.
Ladetid af batteriet: Hvor hurtigt batteriet kan oplades kan være vigtigt for dig, hvis du skal en vis længde når du pendler tur/retur. Det tager typisk 5-10 timer fra et tomt til et fuldt opladt batteri.
Batteriet Levetid: Batteriets levetid afhænger af flere faktorer, såsom batteriets kapacitet, antallet af opladninger osv. Typisk holder et batteri til en el-cykel ved normal hverdagsbrug i 4-6 år og dermed ca. 1.000 opladninger. Batteriet kapacitet mindskes stille og roligt over årene, så jo større kapacitet du starter med, jo større kapacitet har du også som årene går.
Du kan forlænge batteriets levetid ved at oplade og opbevare batteriet ved rumtemperatur, afmontere batteriet når du ikke benytter elcyklen, beskytte det mod direkte sollys samt varme og ekstrem kulde. Du bør oplade batteriet fuldt hver gang du har benyttet batteriet. Hvis du ikke skal bruge din el-løbehjul i en længere periode, bør du lade batteriet op til 35%-75%.
Køreegenskaber:
Asfalt: Det er af stor væsentlighed at du overvejer hvilke køreegenskaber du har behov for. Skal du umiddelbart kun køre på asfalt, så er terrængående egenskaber som større offroad hjul, dobbelt affjedring og lignende, knap så relevant for dig. Du bør dog overveje om du som minimum skal have affjedring i fordækket, da det giver dig en mere behagelig rejse på dit el-løbehjul i forhold til bump og andre ujævnheder på vejen.
Motoreffekten kan desuden være meget relevant for dig at overveje, ved kørsel på asfalt, da hård modvind og større stigninger er hårde ved el-løbehjulene og kan trække meget på batteriet og sænke hastigheden betragteligt. Kører du ikke kun på flad vej og ikke kun inde i centrum af en by, vil vi anbefale at du som minimum erhverver et el-løbehjul med en 500 watt motor.
Terræn: Overvejer du at benytte dit el-løbehjul i græs, grus og andet underlag end asfalt, så skal du kigge efter et el-løbehjul med terrængående egenskaber. Du skal derfor overveje kraftigt om du skal have større terrængående dæk, affjedring (minimum på forhjul) og skivebremser.
Motoren og motoreffekten er også meget væsentlig når det kommer til terrænkørsel. Du kan få el-løbehjul hvor motoren sidder på forhjulet, på baghjulet eller på begge hjul. Til terrænkørsel anbefaler vi at du finder et el-løbehjul hvor motoren sidder i baghjulet som minimum og det optimale vil være træk på begge hjul, som gør at du kan klare flere forhindringer og stejlere stigninger.
Motoreffekten anbefales at være minimum 500 watt og gerne højere, så du ikke bliver frustreret over den manglende performance fra din nye erhvervelse.
Vægt:
Vi oplever at nogle af vores kunder kan blive overrasket over vægten, og sågar dimensionerne på el-løbehjulet man har købt, når man endelig modtager det. Dette til trods for at det er angivet i specifikationerne på vores webshop. Hvis man har købt et high-performance el-løbehjul, så har producenten også dimensioneret resten af el-løbehjulet til at kunne håndtere kræfterne. Det vil sige større og kraftigere end normale små vej el-løbehjul.
Hvis du skal bære rundt på dit el-løbehjul, så vær obs. på at vægten på de store elektriske løbehjul kan veje godt til. Så kan det være det giver mening for dig at vælge et mindre tungt af slagsen.
Sportsbrug:
Som gældende ved terræn kørsel under køreegenskaber, så er de samme faktorer gældende for sportsbrug. Det der skiller sig ud ved sportsbrug er at du virkelig kan få lov til at køre stærkt. Er el-løbehjulet til sportsbrug, så bør du have et el-løbehjul med minimum 1000 watt motor for at få nok performance til stigninger og ordentlig fart. Her er det også vigtigt at el-løbehjulet er lidt kraftigere i stel og at det vejer over 25 kg for at kunne være retningsstabilt og sikkert. Konstruktionsmæssigt har producenterne dog godt styr på denne del, så det hele er dimensioneret efter den hastighed du vælger dit el-løbehjul skal kunne køre.
Hastighedsregulering:
De fleste el-løbehjul kan begrænses i displayet til forskellige hastighedsindstillinger, så det kun kan køre så hurtigt som du tillader. Det kan være en fordel hvis man har et yngre medlem af familien der kun vil må køre 20 km/t eller mindre. Vær dog opmærksom på at hvis el-løbehjulet kan køre over 20 km/t, til trods for du selv begrænser det, så er det stadig ikke lovligt på offentlig vej.
Sæde:
Hvis du skal køre langt eller af andre årsager kunne have behov for en mere afslappende tur, så kommer flere el-løbehjul med et sæde du kan montere og afmontere efter behov. Du skal dog være opmærksom på at det ikke er lovligt at køre med sæde på offentlig vej.
Er du stadig i tvivl og har spørgsmål omkring el-løbehjul, så er du altid velkommen til at skrive til os på info@play-hard.dk.