Stor guide: Lovlig eller ulovlig – Dette bør du vide om Politiets kontrol
Følgende guide skal betragtes som vejledende og er baseret på Play Hard ApS erfaringer og kilder.
Hvad der er lovligt og ulovligt for elløbehjul og elcykler på offentlig vej, er i øjeblikket meget vanskeligt at finde rundt i. Reglerne er i princippet simple, men præmisserne for os brugere kan være vanskelige at navigere rundt i. I denne guide giver vi dig et dybdegående indblik i området, så du bedre klædt på, når du skal træffe valget om dit næste elløbehjul eller elcykel.
Har du læst sammenfatningen af reglerne igennem på Rådet For Sikker Trafik omkring kørsel på offentlig vej for elløbehjul og elcykler, se nederst i denne artikel, så har du også en god forståelse for hvad der er tilladt og ikke er tilladt. Men der er en gråzone, som er vanskelig at navigere rundt i som el-trafikant, nemlig hastigheden og begrænsningen af denne.
Vi anbefaler at du læser hele guiden for at få en samlet forståelse, men hvis du gerne vil have en hurtigt konklusion, får du her en kortfattet forklaring.

Opsummering og konklusion
Kort fortalt så er den maksimale hastighed på offentlig vej i Danmark for elcykler 25 km/t og 20 km/t for elløbehjul. For at stoppe motorydelsen for netop at opnå denne præcise hastighed, så er dit elkøretøj hastighedsbegrænset. Begrænsningen er på nutidens elkøretøjer sat elektronisk. Ifølge lovgivningen, er det ikke tilladt at fjerne den elektroniske begrænsning, og dermed er det ikke tilladt at kunne manipulere med hastigheden.
Gråzonen omkring hastighed og begrænsning, ligger i, at alle elektriske køretøjer er begrænset og dermed kan hastighedsbegrænsningen også fjernes på alle elkøretøjer. Det gør dem i teorien ulovlige på offentlig vej; vel at mærke hvis du som bruger, selv kan fjerne hastighedsbegrænsningen. Så har man har den rigtige ”kode”, så kan man også fjerne hastigheds-begrænsningen.
Når man køber en elcykel eller et elløbehjul der sælges som lovlige i Danmark, så kan man med denne viden om hastighedsbegrænsningen godt føle sig utryg. Er det nu også rigtigt at køretøjet er lovligt eller figurerer der en kode rundt et sted, som kan låse hastigheden op på elkøretøjet. Det kan man som bruger eller forhandler for den sags skyld, aldrig være 100% sikker på. En kode kan være lækket fra en producent, en medarbejder fra en producent kan have delt koden med nogle venner og derefter er koden delt på nettet eller mange andre scenarier. Stort set alle elcykler og elløbehjul produceres i Kina og her er der en anden omgang med fortrolige informationer end fx i EU. Når det er sagt, så er der med stor sandsynlighed ikke en offentlig kode tilgængelig, hvis en dansk forhandler sælger din elcykel som lovlig. Men risikoen er der.
Det næste relevante spørgsmål er derfor, hvordan sikrer du at du ikke bliver stoppet og sigtet af politiet for at have et ulovligt køretøj, med en klækkelig bøde til følge. Vil politiet begynde at ”hacke” dit elkøretøj og dermed afprøve alverdens koder for at fjerne hastighedsbegrænsningen på dit elkøretøj? Det korte svar er nej. Politiet tester ikke forskellige koder af på dit elkøretøj, men tester det som det står, når og hvis du bliver stoppet.
Vi har talt med flere politikredse, enkelt betjente samt fået erfaring fra jer, om hvad der sker derude på vejene når man bliver stoppet og kontrolleret. Sammenfatningen er, at politiet undersøger hvor hurtigt dit elkøretøj kan køre, med de indstillinger du nu bliver stoppet med. Politiet ved også at alle elektriske køretøjer i praksis kan fjerne hastighedsbegrænsningen. Derfor afprøver de heller ikke forskellige koder for at manipulere controlleren på dit køretøj. Uafhængige jurister fortæller også at det rent juridisk vil være en vanskelig sag for politiet at føre, hvis de har manipuleret med dit køretøj for at få dig sigtet. Politiet tester dermed dit elkøretøj som det står, når du bliver stoppet til kontrol. Dog kan tilgængelige elektroniske gear og lign godt blive ”trykket på” og testet.
Ønsker du en dybere forståelse af emnet kan du læse videre i artiklen.

Baggrunden – Hvad er status på markedet for elektriske køretøjer
Der er sket meget indenfor elektriske køretøjer de seneste 10 år. Elløbehjul og elcykler er populære som aldrig før. Ikke kun i Danmark, men i lige så høj grad i den østlige og vestlige verden. Udbuddet er stort og mangfoldigt; men det samme er reglerne og lovgivningen i de enkelte lande som de benyttes i. Det bliver ikke nemmere at gennemskue for producenter og brugere, når flere lande har særregler, fx som i Danmark, hvor vi må køre 20 km/t på elløbehjul på offentlig vej, men det meste af EU generelt har vedtaget at elløbehjul må køre 25 km/t. (Det konkrete eksempel med nedsættelse af hastigheden til 20 km/t ift EU generelt, er et godt eksempel på, at de danske politikere gerne vil være gå med livrem og seler, og sikre at så få kommer til skade i trafikken som muligt. Det er gode intentioner. Det er dog også et eksempel på at ved vedtagelsen af en særlovgivning, at man i praksis begrænser danskernes muligheder og giver svære vilkår for politiet der skal udøve og kontrollere den. Alle ville være bedre tjent med en standard lovgivning i EU. Markedet for hastigheder på 20 km/t er meget småt, hvorimod 25 km/t er den uofficielle globale standard. Det vil sige producenterne leverer mange modeller og versioner til 25 km/t området, men meget få til 20 km/t kategorien. Grundlæggende er det derfor den danske køber der mister en masse muligheder, fordi politikkerne mener vi skal være ekstra sikre i Danmark. Politiet får desuden vanskeligt ved at sikre lovgivningen når langt største delen af alle elløbehjul i Danmark alligevel kører 25 km/t. Politiet regner dog med en vis tolerence på deres rullefelter. Når det var lidt et sidespor, tilbage til hvad det hele handler om).
Pointen er, at området omkring elløbehjul og elcykler er blevet meget komplekst, og selv Politiet er i tvivl om hvordan de skal navigere i at håndhæve loven. Vi har derfor udarbejdet denne guide for at belyse området noget bedre.
For at forstå hvad der er lovligt og ikke er lovligt omkring hastigheden, så er der også behov for at man har en overordnet forståelse for de elektriske komponenter på et elkøretøj. Hvis det ikke er relevant for dig kan du springe kapitlet over.

Overordnet forståelse af de elektroniske dele på et elløbehjul og en elcykel
Din elcykel og dit elløbehjul, og i princippet alle elektriske køretøjer, er grundlæggende opbygget, rent elektronisk, af 4 vigtige komponenter. En elmotor, et batteri, en controller og et display. De er hovedkomponenterne i det elektroniske system i dit elektriske køretøj. Hvis man skal drage nogle forsimplede paralleller, kan man sige at elmotoren er musklerne, batteriet er energien til musklerne, controlleren er hjernen hvor alt bliver styret og displayet viser og fortæller, hvordan ”hjernen” er indstillet og giver dig mulighed for at interagerer med controlleren.
Elmotoren sørger dermed for, hvor mange kræfter dit elkøretøj har at gøre med; men det kan ikke stå alene, da kræfterne fra elmotoren afhænger af hvor meget energi den får fra batteriet. Jo kraftigere batteri (volt), jo mere kraft leverer din elmotor. Den samme motor kan dermed levere flere eller færre kræfter, afhængigt af hvor meget energi den får fra batteriet.
Controlleren og displayet er derimod hjernen af dit elkøretøj. Selve controlleren styrer hvordan dit elkøretøj skal reagere. Eksempelvis er controlleren indstillet med, hvor hurtigt dit køretøj må køre når du drejer på gashåndtaget uden at træde i pedalerne, hvor hurtigt køretøjet maksimalt må køre osv. Det kan oftest ikke styres fra dit display, men er en indstilling programmeret ind i din controller. Controlleren kan også få prædefinerede signaler fra displayet, som styrer controlleren efter de mulige indstillinger du har fået til rådighed i displayet. Du kan dermed vælge mellem forudbestemte indstillinger som teknikkerne fra fabrikken har forud-programmeret til dig. Displayet er dit visuelle vindue til controlleren, hvor du kan fortælle controlleren hvordan den skal reagere.
En controller kan også få elektriske input fra andre mekaniske komponenter. Flere hastighedsbegrænsninger kan eksempelvis fjernes med en mekanisk kode. Et eksempel kan være at man holder gashåndtaget inde, samtidigt med at man trykker 10 gange på gear knappen. Mekanikken er forbundet til controlleren og controllen kan dermed reagerer på de elektriske input den får herfra, ved mekanisk påvirkning. Producenterne bruger ofte denne mulighed til at indstille elkøretøjers forskellige specifikationer på de forskellige markeder. Selve hastighedsbegrænsningen ligger derfor elektronisk inde i controlleren, som en teknikker eller ingeniør har programmeret.
Vigtig detalje – Alle elcykler og elløbehjul er dermed begrænset i controlleren for at kunne overholde en specifik hastighedsgrænse. Så selv om din elcykel har en nominel kraft på 250 watt, som er det tilladte på offentlig vej i Danmark, så skal producenterne stadig begrænse controlleren til at levere maksimalt 25 km/t for en elcykel, eller 20 km/t for et elløbehjul, da køretøjet ellers ville kunne køre hurtigere. Denne begrænsning er kodet ind i controlleren. Når der er sat en begrænsning i controlleren, ja så kan den også ændres eller fjernes. Og netop det kan være et problem. Udfordringen på offentlig vej er dermed, at når denne kode når slutbrugeren, så kan brugeren manipulere med controlleren, hvilket ikke er tilladt at kunne på offentlig vej.

Privat vej vs Offentlig vej
Hos Play Hard sælger vi elektriske køretøjer til sport, jagt og andet transport på private områder samt køretøjer til offentlig vej. Vi gør meget ud af at forklare, hvilke er køretøjer der er til privat brug og hvilke der er tilladt på offentlig vej. Eksempelvis deler vi vores køretøjer op i Offentlig vej og Privat vej, så man som køber kan vælge hvilken kategori af køretøj man er interesseret i. Derudover beskriver vi i produktbeskrivelsen og specifikationen på hvert køretøj, om køretøjet er til privat- eller offentlig vej. Til sportsbrug og dermed brug på private områder, er det tilladt at fjerne begrænsningen i controlleren, da du må køre så hurtigt som du har lyst til på private områder. Så længe køretøjet er CE godkendt, hvilket alle vores køretøjer er.
På offentlig vej er det som sagt ikke tilladt selv at kunne fjerne hastighedsbegrænsningen, da det dermed kan betragtes som en ændring af dit køretøj og dermed overholder køretøjet ikke længere den gældende lovgivning.

Hvorfor er det ikke lovligt at ændre hastighedsbegrænsningen – Det står jo ikke direkte som en paragraf i lovgivningen
Flere har spurgt os om hvorfor vi vejleder i, at det ikke er tilladt på offentlig vej at begrænse hastigheden for så at åbne begrænsningen igen, når man kører tilbage i et privat område. Vi har fået support til at tolke den nuværende lovgivning for at kunne rådgive vores kunder så godt som muligt.
Elcykler: En almindelig elcykel (også kaldt pedelec) må ikke kunne køre over 25 km/t og skal blandt andet overholde EU standarden EN 15194:2017 (EPAC – Electrically Power Assistance Cycles). Ændrer du på hastighedsindstillingen, vil din elcykel ikke længere overholde denne EU standard og dermed vil den ikke længere være godkendt som en elcykel. Det står dermed indirekte i lovgivningen at du ikke må fjerne hastighedsindstillingen, for derefter at sætte den på igen, når du kører tilbage på offentlig vej. Hvordan det kontrolleres når du bliver stoppet, kan du læse længere nede i afsnittet ”Hvordan kan du forvente dit køretøj bliver kontrolleret”.
Elløbehjul: I færdselsloven om Bekendtgørelse om forsøgsordning for motoriseret løbehjul (BEK nr 40 af 14/01/2019), er det defineret i paragraf 1 at elløbehjul højst må drives af en motor op til 20 km/t og i paragraf 15 at det straffes med bøde hvis lovgivningen brydes. Vores jurist har vurderet at der er en klar forventning til at tolkningen hos en dommer i disse sager, vil være, at det indebærer ændringer på køretøjet og dermed vil elløbehjulet blive dømt ulovligt og straffes med bøde. Det samme skriver Rådet for Sikker Trafik. Hvordan det kontrolleres når du bliver stoppet, kan du læse længere nede i afsnittet ”Hvordan kan du forvente dit køretøj bliver kontrolleret”.

Forståelse af udfordringen omkring hastighedsbegrænsningen fra 3 vigtige parter
Vi har igennem de sidste par år haft at gøre med mange forskellige producenter og ikke mindst modeller af elløbehjul og elcykler. Alle modeller er forskellige og har hver deres særpræg. Derudover har vi talt med mange af vores kunder og har lyttet til de udfordringer der opstår, når man skal træffe beslutning om sit næste elkøretøj. Behovet for en bedre forståelse er ikke blevet mindre, efter det store fokus der er kommet fra medierne og de kampagner politiet kører for at teste elkøretøjerne. Derudover har vi flere gange haft dialog med politiet for at få en fælles forståelse af området.
Hvad siger producenterne:
Stort set alle producenter og brands af elløbehjul, elcykler, og elskateboards for den sags skyld, er lokaliseret i Kina. På nuværende tidspunkt er Kina dominerende på området både indenfor pris og kvalitet. Kina leverer langt størstedelen af alle de elektriske køretøjer, der findes på det globale marked.
Udfordringen for producenterne er, at lige så mange forskellige lande der er på verdenskortet, lige så mange forskellige regler og specifik lovgivning findes der også. I Kina fx må en elcykel køre 25 km/t, men der er ikke nogen øvre grænse for elløbehjul på nuværende tidspunkt.
For at undgå at lave en ny version af elkøretøjet til hvert land og marked, så justerer producenterne køretøjerne elektronisk. Det vil sige det samme elløbehjul eller elcykel kan køre 50 km/t i et land, men kan være begrænset til 25 km/t i et andet. For at sikre køretøjerne kan køre hvad de må i de forskellige lande, er controlleren på køretøjet derfor programmeret til at kunne justeres efter hvor den kører.
Producenterne ønsker derfor at gøre det så simpelt for dem selv så muligt med færre varenumre og dermed gøre det mindre kapitaltungt ift. hvor meget de skal have på lager. Producenterne justerer derfor elkøretøjerne elektronisk, alt efter det marked de skal skal benyttes i. Udfordringen er dog imidlertid at producenterne ikke er helt så gode til at styre hvem der er i besiddelse af informationen.

Hvad siger vores kunder:
Vi har to typer kunder til vores elektriske køretøjer. Dem der bruger køretøjerne til privat brug som jagt, sport, kørsel på større pladser og lign; og dem der bruger køretøjerne til offentlig vej.
Flere af de kunder der køber køretøjer af os til offentlig vej er bekymrede for om de kan blive stoppet og få en bøde. Hos Play Hard og andre forhandlere kalder vi køretøjerne lovlige, når koden til controlleren ikke deles eller kan findes på kendte medier eller kommunikationskanaler. Men da alle controllere kan låses op til en højere hastighed, kan køretøjerne potentielt få fjernet hastighedsbegrænsningen og dermed er det et problem i branchen og ikke mindst for brugerne.
For at belyse området noget bedre, har vi derfor kontaktet politiet for at forstå hvordan man skal forholde sig, da alle elkøretøjer i princippet vil være ulovlige til offentlig vej, da man med den rigtige viden kan fjerne hastighedsbegrænsningen.

Hvad siger politiet:
Vi har talt med 5 ud af 12 politikredse på tværs af Danmark, for at forstå hvordan loven håndhæves på området og dermed hvordan der sikres at reglerne og lovgivningen bliver overholdt. Vi har også talt med individuelle betjente som vi har delt erfaring med, for at begge parter forstår området omkring elektriske køretøjer bedre.
Ud fra samtalerne har vi fået et ret entydigt billede af hvordan politiet ønsker at sikre området overholdes og hvorledes det gøres i praksis.
Grundlæggende ønsker politiet at sikre der ikke sker ulykker og sikrer at der ikke sker personskade som der desværre er set i flere tilfælde. Desuden ønskes det at påpege, at hvis en bruger af et ulovligt elkøretøj laver personskade, kan det løbe op i et meget stort erstatningsansvar for den enkelte, da ansvarsforsikringen ikke dækker.
Hvordan kan du forvente dit køretøj bliver kontrolleret af Politiet
Politikredsene er ikke interesseret i at man præcis ved hvad og hvordan politiet kontrollerer på vejene, når man bliver stoppet på sit elløbehjul eller sin elcykel. Det kommer an på den specifikke kampagne der køres. Men når det er sagt, så har vi fået et tydeligt billede af hvordan det foregår i praksis.
Overordnet set, så kommer kontrollen af køretøjer meget an på, hvilken type kampagne politiet kører og dermed hvilket område der er fokus på. Typisk kontrolleres der for alder af brugeren, identitet af føreren, om køretøjet har konstruktive ændringer og om køretøjet er efterlyst. Hvis politiet har fokus på om dit elkøretøj er lovligt, dvs. for almindelig elcykler (pedelecs), elløbehjul og elskateboards, så bliver tommelfingerreglerne fra Rådet For Sikker Trafik gennemgået. Dem kan du se nederst i artiklen.
Udover politiet gennemgår dit køretøj visuelt, om reglerne for en elcykel eller et elløbehjul overholdes, som fx om køretøjet har de lys og reflekser som det skal have, om der kun er 1 motor på elcyklen osv, så kan Politiet også teste hastigheden af dit køretøj.
Med den viden du har nu, vil man i denne situation være ret nervøs for udfaldet af en kontrol, uanset hvor sikker du er på om der findes en kode offentlig tilgængelig på internettet eller ej.
Fra flere forskellige kilder og fra 2 uafhængige jurister får vi af vide at din elcykel eller elløbehjulet skal kontrolleres som det står, når politiet stopper dig. Det vil sige politiet tester dit køretøj med de indstillinger som køretøjet stoppes med. Politiet begynder derfor ikke at ”hacke” din controller eller dit display med at afprøve diverse koder for at åbne hastighedsbegrænsningen. Politiet ved også, lige som du nu gør, at alle elektriske køretøjer i praksis kan fjerne hastighedsbegrænsningen. Derfor bliver dit køretøj ikke forsøgt manipuleret. Hvis en betjent der kontrollerer dit køretøj, lige rammer en kode som låser dit elkøretøj op, så ville det jvf. vores adspurgte jurister være en meget svær sag for politiet at føre, da det ville krænke din retssikkerhed.
Konklusionen ud fra vores undersøgelser, kilder og erfaring med elløbehjul og elcykler, er at dit køretøj bliver testet som det står, når/hvis du bliver stoppet. Der kan godt blive trykket på almindelige indstillinger som fx elektroniske gear, men der bliver ikke forsøgt koder til at fjerne hastighedsbegrænsningen på dit elkøretøj.
Hvilket tests laves der typisk under kontrol
De tests Politiet ofte laver af elkøretøjer, for at sikre elkøretøjet ikke kører mere end det må, er at køretøjet typisk testes på et mobilt rullefelt.
Test:
- Rullefelt – Hvor hurtigt kan elcyklen køre på gashåndtag, hvis det findes, uden der trædes i pedalerne
- Rullefelt – Hvor hurtigt kan elcyklen eller elløbehjulet køre maksimalt
PS: Hvis du har en elcykel som kører mere end 6 km/t på gashåndtaget, så kan du ofte helt fjerne gashåndtaget og i stedet køre med fast håndtag. Dermed kører elcyklen kun ved ren pedalkraft og du udelukker derfor at dit køretøj karakteriseres som en knallert og dermed undgår du en bøde.
PS: Tidligere skulle politiet have lovhjemmel til at stoppe dig og for at kontrollere dig, det vil sige der skulle være en begrundet mistanke for at stoppe dig. Det er blevet ændret af politikerne for nyligt, så Politiet kan stoppe dig og kontrollere dig uden der behøver at være en begrundet mistanke.

Potentiel bøde og dens størrelse
Vi har fået flere henvendelser omkring hvor store bøderne er, hvis man bliver stoppet på et ulovligt elløbehjul eller en ulovlig elcykel. Det er vanskeligt at svare entydigt på, da det afhænger meget af hvor mange forseelser du har på samme tid og hvor store forseelserne er. I stedet kan dele dem op i store og små forseelser og tilsvarende størrelsen af bøden.
Mindre forseelser som dermed også giver mindre bøder, er om du mangler lygter eller reflekser, om du har et sæde på dit elløbehjul, kører dit elløbehjul en smule mere end det må osv, så får du typisk en bøde på 500 – 1000 kr for forseelesen. (Politiet kører med en tolerance på deres rullefelter, så det er flere gange erfaret at man ikke bliver sigtet for at køretøjet kan køre 3-5 km/t for hurtigt)
De større forseelser er uden tvivl høje hastigheder. Hvis dit køretøj testes og det under testen kører væsentligt hurtigere end det må, så kan du blive sigtet og det kan give bøder op til 10 – 15.000 kr. Dit køretøj kan også ved denne forseelse blive konfiskeret, specielt hvis du er blevet stoppet og dømt flere gange. Typisk er de store bøder set på hastigheder for 30 km/t og derover. En større bøde kan løbe op i 10-15.000 kr, hvis dit køretøj karakteriseres at være mere en knallert eller en motorcykel end en elcykel eller et elløbehjul. Dette grundet man både kigger på hvor hurtigt har du kørt da man stoppede dig, om du har kørekort og hjelm på om du har ansvarsforsikring osv.
Et andet væsentligt punkt er, at hvis du forårsager en ulykke og får et erstatningsansvar for eksempelvis personskade, så dækker din forsikring ikke, hvis dit elløbehjul eller elcykel kører væsentligt hurtigere end det m. Det kan løbe op i mange hundrede tusinde kroner, så vær meget opmærksom på du ikke udsætter dig selv og andre for det.
Flere spørger os om man ikke bare kan registrere sin elcykel som Speed Pedelec i stedet for, så man kan køre hurtigt, lovligt.
Forskel på Pedelec og Speed pedelecs for elcykler
Den primære forskel på en Pedelec (almindelig elcykel) og en Speed Pedelec (hurtig elcykel) er at en Speed Pedelec må køre 45 km/t og en Pedelec må køre 25 km/t. Flere spørger, af god grund, om man ikke blot kan registrere sin hurtige Pedelec på 45 km/t, til at være en Speed Pedelec, så den kan blive lovlig. Det er dog langt fra lige til da en Speed Pedelec skal overholde et helt andet regelsæt end en almindelig elcykel. En Speed Pedelec skal overholde reglerne i EU-forordningen 168/2013. Det betyder at en Speed Pedelec skal EU-typegodkendes, og det bliver den først når cyklen har fået de rigtige komponenter, er blevet testet efter den meget strengere standard og er blevet godkendt af myndighederne til at overholde det nye regelsæt. Så det handler desværre ikke blot om et syn og en omregistrering.
Hvis du ønsker en Speed Pedelec er anbefalingen herfra at du køber din elcykel som Speed Pedelec fra start. Det er meget dyre elcykler, da der ligger godkendelser og grundig kontrol af producenterne bag. Meeen hvis du spørger om vores mening, så har de også pumpet prisen unødvendigt meget i vejret, da der ikke findes mange brands der har Speed Pedelecs på markedet og de har sat en meget høj pris på de elcykler.
I øvrigt, hvis elcyklen du kigger på at købe, ikke står som at være en Speed Pedelec ved dette specifikke navn, så skal du godt forvente elcyklen ikke er en speed pedelec. Det er meget ressource- og omkostningstungt at producere Speed Pedelec elcykler og derfor vil dem der laver dem også reklamerer stort med at den rent faktisk er godkendt som en speed pedelec.
Vi håber du har fået et bedre indblik i området omkring elektriske køretøjer og du nu er bedre klædt på til at træffe dit valg om dit næste køb. Hvis du stadig sidder med nogle spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte os telefonisk eller på mail info@Play-Hard.dk.
Nedenfor er lovgivningen gengivet fra Rådet For Sikker Trafik.

Lovgivningen omkring almindelige elcykler (pedelecs)
På almindelig el-cykel (25 km/t) gælder de samme færdselsregler som på en almindelig cykel.
Men der er særlige regler for, hvordan din el-cykel skal være indrettet og udstyret.
- Der må kun være én motor på cyklen.
- Motorens effekt må højst være 250 watt. Det må ikke være muligt at indstille motoren til højere effekt end 250 watt.
- Motoren må hjælpe til op til 25 km/t, når der trædes i pedalerne. Derefter skal den slå fra.
- Det må ikke være muligt at indstille motoren til at slå fra ved en højere fart end 25 km/t, når der trædes i pedalerne.
- Nogle el-cykler har en såkaldt “gå-assistent”, der hjælper med max 6 km/t, uden der trædes i pedalerne. Det er en hjælp til at trække cyklen op ad stejle ramper, bakker mv.
- En el-cykel må ikke kunne indstilles til at køre hurtigere end 6 km/t, uden at der trædes i pedalerne.
- For bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler
- Der er ingen aldersgrænse for at køre på el-cykel. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man er mindst 15 år, før man kører på el-cykel.
Tuning er forbudt
Det er ikke tilladt at tune en el-cykel, så den kan køre hurtigere end tilladt. Det er desuden meget farligt, da cyklen sikkerhedsmæssigt ikke er konstrueret til at køre og bremse med meget høje hastigheder.
Hvis politiet konstaterer, at en el-cykel er tunet, kan de konfiskere den.
Lovgivningen for elløbehjul
- Hastighedsgrænsen er 20 km/t.
- El-løbehjulet må højst kunne køre 20 km/t – og det må ikke være muligt at indstille det til at køre hurtigere.
- Du skal være fyldt 15 år.
- Hvis du er under 15 år, skal du følges med en voksen på mindst 18 år.
- Du skal køre med cykelhjelm. Bøden for at køre uden cykelhjelm er 1.500 kr.
- Du skal følge cykelreglerne. Dvs. du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og -skiltning.
- Du må ikke køre på fortovet, på gangstier eller i fodgængerfelter.
- Du skal give tegn ved sving og stop.
- Der må kun være én person på el-løbehjulet.
- Du skal køre med lys på både foran og bagpå hele døgnet. Forlygten skal lyse hvidt eller gult og baglygten skal lyse rødt. Lyset skal være tydeligt synligt på mindst 300 meters afstand.
- Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.
Børn
Det er ulovligt for børn under 15 år at køre alene på el-løbehjul på færdselslovens område (dvs. også på stisystemer, villaveje, parkeringspladser mv.) De skal være sammen med en voksen på mindst 18 år.
Børn under 15 år må kun køre alene på el-løbehjul indenfor skiltede lege- og opholdsområder eller på privat grund.
